НАЦІОНАЛЬНА ТА РЕГІОНАЛЬНА ЗНАЧУЩІСТЬ ЛІТЕРАТУРНО-ХУДОЖНІХ АНТРОПОНІМІВ У РОМАНІ ВОЛОДИМИРА ЛИСА «СТОЛІТТЯ ЯКОВА» - Вегеш, Анастасія (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Філологія, 2019)
Статтю присвячено дослідженню літературнохудожніх антропонімів з національною та регіональ ною значущістю, що функціонують у романі Володимира Лиса «Століття Якова». Подається опис найменувань пер сонажів, визначається їх інформаційний потенціал, роль у сюжетному розгортанні. З’ясовано, що джерелом творення назв персонажів є традиційна українська антропонімія. Доведено, що літературнохудожні антропоніми у романі відзначаються детальністю, кількісним та структурним багатством, а це проявляється у відтворенні типових загальнонаціональних рис української антропонімії та її регіональних особливостей.