CВІТ СЕЛА В ОПОВІДАННІ КОРНЕЛІЯ РЕГУША «ЛОЖЕЧКА» - Ігнатович, Олександра (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Філологія, 2019)
У неореалістичному за характером оповіданні «Ложечка» Корнелій Регуш відкриває міжособистісні взаємини сільської громади, які розгортаються на тлі буденної ситуації: матері Лукіяна терміново знадобилася ложечка, і жінка відправляє сина, аби той позичив її у сусідів. Відповідно письменник виписує у творі конфлікт «особисте й загальне»; стосунки між батьками і дитиною; дитиною і соціумом; психологію хлопця-підлітка. Усі ці складники ведуть, зрештою, до осмислення – як іронія долі вплітається у вирішення життєвих питань. Отож, у сюжеті простежуємо своєрідний підтекстовий елемент: уміння окремої людини віднайти проблему «на рівному місці» й цим додати клопоту всій громаді