УКРАИНСКИЕ ПАРЕМИИ В СЛОВАРЕ Ф. ШИМКЕВИЧА НА ВОСТОЧНОСЛАВЯНСКОМ ФОНЕ (аксиологический аспект) - МОКИЕНКО, Валерий (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Філологія, 2022)
Стаття присвячена одному з аспектів науково-дослідної та педагогічної діяльності проф. Й.О. Дзендзелівського – виданню рукописної спадщини української лексикографії. Один iз таких словників – рукопис Ф.С. Шимкевича, дослідження якого Й.О. Дзендзелівський запропонував своєму студенту Б. Галасу в 1971 р. Словник Ф. Шимкевича містить цінні матеріали з лексики і фразеології української мови першої половини XIX ст. У статті пропонується аналіз прислів’їв і приказок, унесених Ф. Шимкевичем у словник. Більшість із них, що типово для пареміологii, має аксіологічну спрямованість, оцінюючи, як правило, негативні явища дійсності та діяльності людей. Особлива увага приділяється історико-етимологічному й лінгвокультурологічному аналізу паремій баглаї бити, баляси точити, під- пускати ляси, дати прочухана, дати добру прочуханку кому. де чорт не зможе, туди бабу пошли. Характеризується їх ареальна масштабність та аксіологічна семантика.