АВТОРСЬКЕ ПРАВО В МЕДІАСЕРЕДОВИЩІ: СУЧАСНА ПРОБЛЕМАТИКА - Васильченко В՚ячеслав; Мельникова-Курганова, Олена; Христокін, Геннадій (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Філологія, 2023)
Одним із основних чинників сучасного «обличчя» соціуму, його існування й прогресу є невпинний та динамічний розвиток медіа. Ці процеси формують українське медіасередовище як простір творення й репрезентації медіапродуктів, реалізації творчого потенціалу індивіда, акумулювання інформувального, розважального, освітнього, впливового тощо масивів інформації. Функціонування медіасередовища має багатоаспектний характер. Різні його аспекти опиняються під прискіпливим поглядом досліджень із теорії масової комунікації, медіафілософії, публіцистики (як науки), теорії інформаційної війни, методології в журналістиці тощо. Важливим напрямом вивчення специфіки функціонування медіасередовища є законодавче забезпечення права автора на створений ним результат творчої діяльності. Особливо важливе значення це має нині, у період значних трансформацій соціальної та суспільно-політичної сфери, з одного боку, та динамічного розвитку інфомаційно-комунікаційних технологій, – з іншого, що відповідним чином позначається на функціонуванні медіасередовища. Мета статті полягає в розгляді сучасної проблематики, пов՚язаної з функціонуванням авторського права та суміжних прав у медіасередовищі. Основні завдання полягають у тому, щоб з՚ясувати типові порушення авторського права в журналістській діяльності; визначити особливості використання воєнного контенту в нинішніх умовах; встановити причини розробки та прийняття нового закону, що регулює авторське право; охарактеризувати новели, які прямо чи опосередковано стосуються журналістської діяльності. Виконання журналістом професійних обов՚язків автоматично перетворює його на суб՚єкта авторського права (автора) і водночас ставить перед фактом законного використання результатів творчої діяльності інших суб՚єктів авторського права (авторів). Актуальна проблематика авторського права у сфері журналістської діяльності детермінована низкою суспільно-політичних причин та розширенням й удосконаленням медійного інструментарію. Використання в медіа фото- та відеофіксування воєнних дій має здійснюватися відповідно до норм законодавства про авторське право: такий воєнний контент повинен проходити ретельну перевірку (джерело зображення, авторство). Оприлюднення авторського контенту в соціальних мережах зберігає за автором права на нього, а його використання без регламентованого законодавством про авторське право дозволу вважається прямим його порушенням, встановлення факту якого тягне відповідну правову відповідальність. Ухвалення нового Закону України «Про авторське право і суміжні права» є реакцією законодавця на ті багатопланові зміни, що відбулися у сфері діяльності суб՚єктів авторського права, спрямованої на продукування його об՚єктів. Кілька нововведень прямо чи опосередковано стосуються журналістики: а) щоб на фотографію поширювалася охорона закону, вона мусить мати ознаки оригінальності; б) запроваджено поняття «свобода панорами»; в) організація мовлення отримує виключне право дозволяти або забороняти публічне демонстрування запису програми організації мовлення; г) врегульовується взаємодія між провайдерами послуг обміну контентом; ґ) спроба врегулювати проблему використання штучного інтелекту тощо.