ПРО ПОХОДЖЕННЯ ЗАКАРПАТСЬКИХ АНТРОПОНІМІВ (доповнення до історико-етимологічного словника прізвищ закарпатських українців П.П. Чучки) - Вербич , Святослав (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Філологія, 2024)
Статтю присвячено актуальній у слов’янській ономастиці проблемі етимологічної інтерпретації прізвищ, установленню їхніх твірних основ, розкриттю внутрішньої форми етимонів. Об’єкт дослідження – прізвища Баганович, Булеста, Готра, Кольча, Корович, Куліжа, які в історико-етимологічному словникові прізвищ закарпатських українців П.П. Чучки або не мають задовільного тлумачення, або ж їх пояснено без урахування відповідників на інших теренах України та в ширшому слов’янському ареалі, а також можливих фонетичних змін у їхній структурі. Здійснено докладніший структурно-семантичний та етимологічний аналіз прізвищ Баганович, Булеста, Готра, Дристович, Кольча, Корович, Куліжа на базі апелятивної й онімної лексики слов’янських мов, не врахованої в словникові П.П. Чучки, встановлено етимони тих прізвищ, які не мають задовільного пояснення. Системно проаналізовано прізвища Баганович, Булеста, Готра, Кольча, Корович, Куліжа, розширено їхню ареальну характеристику. Досліджено формальну структуру антропонімів із непрозорими основами (Булеста, Готра, Куліжа), з’ясовано мотивацію семантики їхніх основ, установлено етимологію. Висновки та результати дослідження: 1) твірні основи більшості з проаналізованих прізвищ мають переконливу слов’янську етимологію; 2) патроніми Баганович, Дристович утворені від імен-прізвиськ Баган і Дрист, які не мають відповідників у досліджуваному регіоні, проте представлені на інших теренах України і Славії як у складі антропонімів, так і похідних ойконімів; 3) патронім Корович доцільніше кваліфікувати як дериват від прізвиська Корова + суфікс -ич з огляду на особливості творення прізвищ із патронімним формантом -ич на Закарпатті саме від антропонімів із фіналлю -а; 4) прізвище Булеста має точнішу етимологію за умови його аналізу як фонетично вторинної форми від Болеста; 5) для прізвищ Готра і Кольча можливі альтернативні етимологічні тлумачення їхніх антропонімооснов, що ґрунтуються на відповідному фактичному матеріалі; 6) внутрішню форму прізвища Куліжа вдається розкрити в разі його етимологізації в колі споріднених східнослов’янських антропонімів Кулига / Куліга.