ІМЕННИ́К СЕЛА ГОРОДОК КАМІНЬ-КАШИРСЬКОГО РАЙОНУ ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ (1860–2023 РОКИ): СКЛАД ЗА ПОХОДЖЕННЯМ - Кравченко, Людмила; Борисюк, Аліна (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Філологія, 2023)
Стаття присвячена опису системи особових імен людей одного волинського села впродовж двох століть. Сьогодні вкрай важливо вивчати кількісний та якісний склад національного іменника́, його динаміку й зміни, що не можливо зробити без комплексного дослідження антропонімійних систем окремих територій. Дослідження власних назв мешканців сіл і містечок задля виявлення специфічних рис, регіональних ознак українського іменника́ є актуальним і важливим завданням української антропоніміки. Мета статті – комплексний аналіз іменника́ села Городок Камінь-Каширського району Волинської області. Завдання – виявити склад особових імен мешканців села; простежити якісні зміни іменника́ з 1860 по 2023 роки; виявити як загальнонаціональні, так і регіональні особливості іменника́. Матеріалом дослідження стали 242 імені і 1853 їхні ім’явжитки, джерелами – дві погосподарські книги села 1948 та 2023 років. Найчисленніша група в складі іменника́ – християнські імена (221 антропонім, що становить 86,7 % від загальної кількості неповторюваних одиниць), серед яких лідерами є Микола (66 ім’явжитків), Анна (Ганна) (65), Іван (63), Олександр (59), Марія (58) й одиничними, які вже вийшли з ужитку – Калістрат, Кирик, Капітоліна, Мотруна. Незначну частку мають слов’янські імена (16 імен, 6,25%): Мирослав, Ростислав, Ярослава, Мілана, Світлана; імена, запозичені з інших мов (11 імен, 4,3%): Руслан, Яна, Аліна, Аделіна. Запозичення здебільшого поповнюють жіночий склад імен села (Евеліна, Еріка, Ліана), тоді як чоловічий залишається традиційним. Домінування традиційних християнських імен можна пояснити пізнім відходом від церковної традиції вибору імені дитини (аж після 1939 року). З цим пов’язана і відсутність у іменнику́ села, на відміну від загальнонаціонального, антропонімів, присвячених революційним подіям початку ХХ ст. Якісне розширення іменника́ відбувається завдяки вживанню нових для села імен: Богдана (5), Вероніка (2), Владислава (2), Діана (4), Іванна (4), Каріна (4), Маргарита (3), Мілана (3), Божена, Домініка, Емілія, Ніка, Суламіта. Загалом, іменни́к села Городок відповідає загальноукраїнській тенденції до стабілізації та вироблення власних смаків. Він поєднує в собі як загальнонаціональні, так і регіональні особливості та є складником антропонімії Волині й загалом України.