ДАРЧИЙ СЛІД ЗНАНОГО ЗЕМЛЯКА У ФОНДАХ НАУКОВОЇ БІБЛІОТЕКИ УЖГОРОДСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ: ДО 90-РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЛІТЕРАТУРОЗНАВЦЯ ОЛЕКСИ МИШАНИЧА - Медведь, Марія (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Філологія, 2023)
Актуальність статті полягає в дослідженні унікальних дарчих написів (інскриптів) на сторінках видань з фондів Наукової бібліотеки Ужгородського національного університету. Наукова розвідка присвячена інскриптам, автором яких є відомий літературознавець, вихідець із Закарпаття, Олекса Мишанич. Електронний каталог університетської бібліотеки засвідчив 91 назву праць видатного мовознавця, серед них 19 одноосібних видань автора. Звернуто увагу на хронологію друкування праць, час їх влиття до бібліотечного фонду УжНУ. Досліджено характеристику видань за видовою типологією, виявлено кількісну характеристику бібліографічних описів книг, брошур та статей Олекси Мишанича в періодичних виданнях України. Серед згаданих видань виявлені книги, які в свій час були подаровані О. Мишаничем саме бібліотеці УжНУ, що підтверджується інскриптами на їх титульних сторінках. Короткі результати. У дослідженні наведені оригінали дарчих написів О. Мишанича на подарованих ним виданнях, основу яких становлять присвяти своїм землякам-науковцям. Звернуто увагу на дарчі написи книг із фондів приватних колекцій книг, які, в період 2015–2021 рр., за заповітом дарувальників були передані до бібліотеки Ужгородського національного університету і нині функціонують як окремі музеї книжкових колекцій, а саме: «Бібліотека професора Василя Німчука» та «Колекція книг Олени Рудловчак». Висновки. Наукова бібліотека Ужгородського національного університету в своїх фондах зберігає унікальні книжкові колекції, серед яких видання з дарчими написами авторства Олекси Мишанича, видатного вченого-літературознавця, вихідця зі Срібної землі, який зробив великий внесок в розвиток літературознавства як Закарпаття, так і української науки загалом.