СЕНСОРНА МОДАЛЬНІСТЬ ОНІМНИХ МЕМІВ - Карпенко , Олена; Карпенко , Максим; Неклесова , Валерія; Ткаченко , Ганна (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Філологія, 2023)
У статті розглядаються онімні меми як один із чинників відображення онімного ландшафту у глобальній мережі Інтернет. Запропонована концепція сенсорних модальностей онімних мемів пандемічної тематичної спрямованості, яка відтворює шляхи розуміння людиною свого життєвого досвіду. Метою нашої розвідки є встановити розподіл мемів на певні групи та проаналізувати різні аспекти актуалізації сенсорних модальностей в онімних мемах. Мем ми розуміємо як сукупність цифрових об’єктів зі спільними рисами у змісті, які зазвичай розповсюджуються, імі- туються, реміксуються або трансформуються в Інтернеті за допомогою численних користувачів. Мем – це фрагмент ін- формації, який поширюється через суспільні канали і відзначається своєю лаконічністю і швидким розповсюдженням. Зазвичай меми створюються з усвідомленням та розумінням інших мемів, що наділяє їх рисами інтертекстуальності. Об’єктом роботи є онімни меми часів короновірусної пандемії, предметом – реалізація різних сенсорних модальностей в цих мемах. Для проведення дослідження було використано меми, пов’язані з темою COVID-19, різними мовами, що містять оніми. Оскільки кількість мемів та їх різновидів є занадто великою, наша увага була зосереджена на висвіт- ленні меметичних трендів. Методами дослідження є комбінація описового методу, аналізу та систематизації онімних мемів. Матеріалом дослідження стали меми ковідної тематичної спрямованості у різних мовах. У ході роботи меми уніфіковано за такими групами: візуальні, аудіальні, кінестетичні, одоративні, густаторні та полімодальні. Візуальні меми є досить поширеними, вони відзначаються статичним візуальним зображенням. Аудіальні меми базуються на активізації аудіального каналу сприйняття інформації або імітації його за допомогою мовленнєвих прийомів і предикатів. Кінестетичні меми містять зображення рухів, фрагменти з фільмів, кліпи, а отже, це динамічні зображення, що містять рух персонажів або зображених об’єктів, а також можуть містити мовленнєві конструкції, пов’язані з рухом. Одоративні меми пов’язані з відсутністю запаху при захворюванні на COVID-19, густаторні – базуються на відображенні відсутності смакового відчуття. Полімодальні меми поєднують сенсорні модальності, згадані вище у різних комбінаціях. Встановлено, що сенсорна модальність онімних мемів пандемійної тематичної групи є переважно візуальною, друге місце займають одоративні й густаторні меми, і останню позицію посідають аудіальні й полімодальні меми.