ГУЦУЛЬСЬКІ ДІАЛЕКТНІ СПОЛУЧНИКИ В УКРАЇНСЬКІЙ ХУДОЖНІЙ МОВІ - Ґрещук , Валентина (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Філологія, 2025)
Важливим завданням сучасного мовознавства є лексикографічне вивчення діалектного слова в худож ній мові. У словнику «Гуцульська діалектна лексика та фраземіка в українській художній мові» (2019-2020) лексико графічно опрацьовано сегмент лексикону гуцульського діалекту, освоєного художньою літературою. Гуцульський говір достатньою мірою заманіфестований у белетристичних текстах, а його діалектні лексичні та фразеологічні одиниці затребувані письменниками для художніх цілей. Гуцульський говір є одним із найколоритніших, має давню традицію використання і найбільше засвідчений із-поміж інших діалектів у художній мові. Інформація, яку містять словникові статті про семантичну характеристику діалектних слів на основі їх використання в художніх текстах разом із ілюстра ціями-прикладами до них, суттєво розширює можливості дослідження питань взаємодії літературної мови, художньої мови й територіальних діалектів, підносить на якісно вищий рівень розв’язання загальнолінгвістичної проблеми ролі місцевих різновидів загальнонаціональної мови у становленні й розвитку літературної мови. У словнику «Гуцульська діалектна лексика та фраземіка в українській художній мові», поряд із повнозначними, лексикографічно опрацьовані службові слова, що є підґрунтям різнобічного дослідження сутності, типів гуцульських діалектних неповнозначних слів, які використані у художній мові, особливостей їх функціонування, взаємозв’язків з іншими частинами мови тощо. Серед службових слів важливим компонентом виступають діалектні сполучники, які репрезентують широку палітру функційних різновидів як сурядних, так і підрядних сполучників. Діалектна здиференційованість лексикографічно інтерпретованих сполучників виявляється в їх фонетичному оформленні, а також у деяких семантико-граматичних особливостях. Дослідження гуцульських діалектних сполучників в українській художній мові окреслює нові перспективи в осмисленні природи, складу, функціонування цих одиниць, оскільки розширює відомості про сполучникову систему гуцульського говору і репрезентує їх функційний вимір.