ФОРМУВАННЯ КОМПЕТЕНТНОСТІ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ПОКРАЩЕННЯ ЗНАНЬ ІНОЗЕМНИХ МОВ У СТУДЕНТІВ НЕМОВНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ - Тінг, Ву (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Філологія, 2026)
У статті досліджено актуальну проблему формування компетентності індивідуального вдосконалення у контексті вивчення англійської мови студентами немовних спеціальностей. Метою дослідження є аналіз ефективності застосування сучасних методів, спрямованих на розвиток компетентності індивідуальної іншомовної підготовки у студентів немовних спеціальностей. У роботі доведено необхідність формування в студентів умінь і навичок самостійного вивчення іноземних мов, що є ключовим елементом успішного професійного розвитку в сучасному світі. Детально розкрито зміст принципу комунікативної спрямованості навчання, ситуативно-тематичної організації навчального матеріалу, діяльнісного характеру та соціокультурної орієнтації освітнього процесу. Стаття містить теоретичний аналіз проблеми, а також опис практичних рекомендацій щодо формування компетентності студентів у сфері індивідуального іншомовного вдосконалення; розглянуто диференційовані підходи до формування компетентності студентів, зокрема використання сучасних технологій в освітньому процесі. Висвітлено основні принципи організації аудиторної роботи студентів з іноземної мови, а також засоби самостій ного підвищення рівня володіння англійською мовою, зокрема використання різноманітних джерел інформації, таких як аудіо- та відеоматеріали, електронні підручники й онлайн-курси. Детально описано методи навчання, що сприяють формуванню навичок самостійного вивчення іноземної мови. Результати дослідження засвідчують, що формування компетентності індивідуального іншомовного вдосконалення є важливим елементом професійної підготовки студентів немовних спеціальностей. Як перспективу подальших наукових досліджень запропоновано здійснити аналіз засобів педагогічного моніторингу, що застосовуються в межах навчання студентів англійської мови. Практичне значення дослідження полягає в можливості застосування запропонованих методичних підходів в освітньому процесі закладів вищої освіти з метою підвищення ефективності самостійного іншомовного навчання студентів.