THE РECULIАRITIES ОF PHRASEOLOGICAL SIMILES IN ENGLISH AND UKRAINIAN LАNGUАGES - Гутій, Ніколетта; Полюжин, Михайло (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Філологія, 2019)
Стаття присвячена вивченню фразеологічних одиниць із компонентом порівняння в англійській та українській мовах. Фразеологічні порівняння широко застосовуються в усному й писемному мовленні, хоч їхні структурносемантичні особливості залишаються недостатньо вивченими. Дослідження компаративних зворотів було в колі зацікавлень багатьох дослідників. Проблема виділення стійких порівнянь із загального складу фразеологічного фонду вперше була розглянута у працях таких лінгвістів, як В.В. Виноградов, А.В. Кунін, А.Г. Назярян, І.І. Чернишова та ін., які у своїх концепціях відводять порівняльним фразеологізмам окреме місце. Багато невирішених питань залишається в теорії та практиці перекладу цих одиниць із англійської українською мовою. У вітчизняній фразеології ще не досягнуто остаточного вирішення багатьох проблем, що й зумовило актуальність роботи, тому необхідне подальше вивчення особливостей всіх типів фразеологічних одиниць. Метою роботи є детальний аналіз компаративних фразеологічних одиниць і порівняння особливостей їх використання в англійській та українській мовах. Досягнення поставленої мети передбачає виконання таких завдань: дати визначення фразеологічним одиницям; розглянути різні класифікації фразеологізмів; з’ясувати мету використання фразеологізмів у різних мовах; відібрати певну кількість компаративних ідіом англійською мовою та проаналізувати їх; порівняти значення компаративних ідіом в англійській та українській мовах. Об’єктом дослідження є фразеологічні одиниці з компонентом порівняння в англійській та українській мовах. Предметом роботи є особливості перекладу фразеологізмів із компонентом порівняння англійської та української мов. Теоретична цінність дослідження полягає в тому, що результати, отримані в ході дослідження, можуть бути ви користані в теоретичному курсі лексикології, теорії та практики перекладу, на практичних заняттях із англійської мови на різних рівнях навчання. Результати дослідження спрямовані на покращення якості перекладів і запобігання непорозумінь.