ФУНКЦІОНАЛЬНО-СЕМАНТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ДІЄСЛІВ ІЗ СЕМАНТИКОЮ ПОМІРНОСТІ ДІЇ В СУЧАСНІЙ УКРАЇНСЬКІЙ ЛІТЕРАТУРНІЙ МОВІ - Вакалюк , Іванна (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Філологія, 2021)
У статті здійснено аналіз дієслів із семантикою помірності дії в сучасній українській літературній мові. Дослідження проведено на основі суцільної вибірки синтаксичних конструкцій із дієслівними грамемами помірної інтенсивності дії з творів художньої літератури ХІХ‒ХХІ століть. У роботі застосовано новий підхід до вивчення дієслівної кількості та засобів її вираження. Запропоновано мо- дель інтерпретації реалізованих в українській літературній мові квантитативних значень, побудованих на співвідно- шеннях загального кількісного значення (поняттєвої основи лінгвістичної кількості) і категорії інтервалу; оскільки інтервал є базовим рівнем категорії темпоральності, то кількісна ознака дії має темпоральну основу, а дієслівна квантитативність постає як кількісна характеристика дії. Концепція категорії інтервалу дає змогу проникнути в природу та значення дієслова, зокрема його квантитативного складника. Виокремлено семантико-граматичну групу дієслів із семантикою помірності дії та обґрунтoвано класифікаційні межі цієї категорії. Визначено інваріантну ознаку семантико-граматичної групи дієслів із помірною інтенсивністю дії. Охарактеризовано функціонально-семантичні особливості дієслівних грамем із семантикою помірності дії за семанти- ко-граматичними типами. Встановлено та описано підгрупи на позначення помірного ступеня вияву інтенсивності дії. Здійснено аналіз синтетичних та аналітичних засобів вираження помірної інтенсивності дії. Виявлено особли- вості та продуктивність використання синтетичних та аналітичних засобів помірності дії. Наведено результати семан- тичного та структурного аналізу досліджуваних одиниць. Виявлено, що інтенсивність може бути закладена іманентно у значенні дієслова, а також виражатися за допо- могою афіксації та експліцитними маркерами обставинного типу. Важливе місце у формуванні кола значень інтенсивності дії належить також контексту.