ОСОБЛИВОСТІ СТРУКТУРИ НАЗВ ЗАМІННИКІВ ХЛІБА В ГОВІРКАХ КРИВОРІЖЖЯ - ВЕРБОВИЙ, Микола (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Філологія, 2022)
У статті проаналізована структура кількох говіркових номенів із суфіксом -áник(и) (-’áник(и)). Назви були в ужитку на Криворіжжі в першій половині ХХ ст., їх використовували для називання млинців, випечених із сурогатів борошна, як замінників хліба. І хоча деривати з такими чи подібними морфемами зафіксовані в багатьох говірках української мови з різною семантикою чи відтінками значень, проте не цілком зрозуміло, чи є семантичний зв’язок між регіональними назвами замінників хліба з Криворіжжя та подібними словами в інших говірках і говорах. А значить, не маємо відповіді на питання, чи функціонують розглядані деривати з таким же значенням у суміжних або віддалених говірках? Мета статті – встановити походження суфікса -áник(и) (-’áник(и)) та з’ясувати, чи говіркові назви на Криворіжжі є виявом загальних процесів у розвитку лексики української мови ХІХ–ХХ ст., зокрема назв, пов’язаних із особливос- тями випікання хліба, різновидами борошна та якістю вже випеченого хліба, чи є наслідком дії якихось інших змін, результат яких за формою збігається з суфіксом -áник(и) (-’áник(и)). Аналіз назв, записаних на Криворіжжі, виконаний на основі широкого фактичного матеріалу, вилученого з різно- манітних лексикографічних та етнографічних джерел. Установлено, що структура розгляданих іменників на Криворіжжі виказує логічний семантичний та формальний зв’язок із подібними іменниками, щонайскромніше, у гуцульських, буковинських, подільських та полтавських говірках, однак аналізовані назви в степових говірках довкола Кривого Рогу мають яскраво виражений говірковий характер, тому що назви замінників хліба в степових говірках Криворіжжя вирізняються серед номенів такого типу з інших говірок своєю семантикою, вказуючи не на суміш борошна з якимсь додатком, а лише на додаток замість борошна. Проведений аналіз визначає перспективу подальших досліджень із метою визначення кількісного складу назв такого типу і точних меж ареалу поширення та специфіки побутування з погляду форми й семантики аналізованих номенів.