ІВАН СВІТЛИЧНИЙ: ЕМОЦІЙНИЙ ІНТЕЛЕКТ ЛІДЕРА - Балла , Евеліна (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Філологія, 2023)
У статті розглянуто постать Івана Світличного як харизматичної особистості й ключової фігури українського літературного шістдесятництва, розкрито риси характеру митця, що зумовлюють його консолідуючу роль у середовищі української інтелігенції 60-х років ХХ ст. Вироблення особистісних якостей молодих людей, формування життєвих пріоритетів та поведінкових стерео- типів відбувається під впливом засвоєння досвіду та позитивного прикладу видатних особистостей. Для студентів-фі- лологів такою школою вибудовування себе як цілісної людини є моральні якості, стійкість характеру, життєвий вибір талановитих представників українського літературного процесу. Ближче ознайомлення з індивідуальними рисами вда- чі харизматичних митців сприяє вибору власного іміджу, тактики поведінки в різних ситуаціях та впливу на оточення. Винятково позитивним і показовим є приклад Івана Світличного – літературного критика та поета, ідейного й духовного натхненника Клубу творчої молоді. У публікації зроблено спробу зануритися в атмосферу культурного простору шістдесятництва й визначити основні передумови здатності І. Світличного об’єднувати навколо себе одно- думців. З цією метою опрацьовано мемуари чільних шістдесятників (І. Жиленко, М. Коцюбинська), спогади про митця його близьких та друзів, зокрема побратимів по перу, листи та поезію самого автора. Аналіз цих матеріалів показав, що І. Світличний належав до харизматичних особистостей і володів такими лідерськими якостями, як уміння турбуватися про інших, впливати на них і вести за собою. А такі риси, як виняткова емпатія, емоційна самосвідомість, упевненість у собі, самоконтроль, відкритість, ініціативність, оптимізм, натхнення, вплив, розвиток інших тощо, свідчать про ви- сокий рівень його емоційного інтелекту. Зроблено висновок, що Іван Світличний через свої природні та розвинені здібності, високі моральні характеристики, ерудицію, а також трагічні перипетії долі є еталоном цілісної особистості-лідера, приклад якого сприяє формуванню в молоді індивідуального позитивного іміджу, лідерських якостей, уміння гідно триматися в різних життєвих ситуаціях і чинити правильний вибір.