ОСОБЛИВОСТІ ПОЕТИКИ РОМАНУ В. ЛИСА «ВИФЛЕЄМ» - Ленська , Світлана (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Філологія, 2023)
У статті досліджується роман В. Лиса «Вифлеєм», який належить до найновіших зразків сучасної укра- їнської літератури. Він вийшов 2022 року, тому не отримав наукового осмислення. Предметом аналізу в статті стали особливості сюжетно-композиційної структури твору, заголовковий комплекс, жанрово-стильова своєрідність роману. Жанр твору автор визначив як роман-триптих. Проаналізовано, що сюжет роману складається з кількох заверше- них мікросюжетів. Часопросторова структура роману включає біблійний та історичний хронотопи, пов’язані євангель- ським образом-топосом Вифлеєму. Таким чином, визначено тип композиції як ретроспективно-контрапунктну. З’ясовано, що в поетиці роману майстерно переплетені реалістичні (у зображенні жахів війни, Голокосту, Голодомору, сталінських репресій) та романтичні елементи, втілені в кількох історіях кохання. Письменник намагається зберігати нейтральну позицію, тому уникає авторських відступів чи коментарів. Він дотримується традицій класичного реалістичного письма без надмірної історичної деталізації. Простежено, що заголовковий комплекс тісно повʼязаний із біблійною символікою, на що вказує назва та чотири епіграфи. Образ Вифлеєму виконує кілька функцій: у першій частині він є топосом розгортання сюжету, а в наступних його значення розширюється і символічно доповнюється, Вифлеєм стає метафорично-філософським символом пере- моги добра над злом, життя над смертю. Кожний із героїв робить свій морально-етичнний вибір: раб Скитій, не бажаючи купувати собі свободу ціною кровопролиття безневинної дитини, зважується на самопожертву; німецький офіцер Генріх фон Заукель закохується в єврейську дівчину Бетті Фогельман і рятує її від загибелі у фашистському гетто, за що мало не платить життям; про- стий український селянин Юхим прагне спокутувати гріх зради своїй коханій, коли в моторошну добу 1932–1933 років врятував родину від голодної смерті, відмовившись від нареченої Люби. Кожний проходить свій шлях випробувань. Письменник майстерно розгортає особисті історії своїх героїв на тлі складних історичних подій. Зроблено висновок, що у «Вифлеємі» порушено низку важливих морально-етичних проблем: влади, гуманізму, відповідальності за при- йняті рішення, вибору, а в узагальненому сенсі – добра і зла.