ОГЛЯДИ ЗАКОРДОННИХ МЕДІА ТА ІНФОРМАЦІЙНА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ ПІД ЧАС ВІЙНИ В 2022–2023 рр.: ПОГЛЯД РЕДАКТОРА - Харитоненко, Олена; Савенкова, Людмила; Шевчук, Світлана (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Філологія, 2023)
Стаття присвячена оглядам іноземних медіа, які вийшли у світ у період 2022 – початку 2023 року в «АрміяINFORM», VoxCheck, «Детектор медіа», LB.ua, «Бабель», «Медіакритика», «Читомо», «Український тиждень». Огляди розглядаються як тип публікацій, які здатні продемонструвати ефективність інформаційної політики, спрямованої на висвітлення подій в Україні для світової спільноти. У контексті повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року ці завдання в пріоритеті: від того, наскільки повно донесені новини про війну та воєнні злочини до людей за кордоном, багато в чому залежить ситуація на фронті і майбутнє нашої держави. Не менш важливо відстежувати, як сприймаються повідомлення. Російські пропагандистські наративи, фейки, дезінформація, на жаль, проникають в інформаційний простір не тільки України, а й більшості країн світу. Вкрай важливо вчасно їх виявляти і нейтралізувати. Причому діяти в цій ситуації потрібно системно і послідовно через постійний моніторинг трансформацій позиції іноземних медіа. Мета і завдання дослідження – зібрати, описати і систематизувати медіаогляди, показати їхні особливості у воєнний час і наголосити на їхній значущості. У результаті дослідження зроблені такі висновки: кількість оглядів під час війни зросла; функції поповнилися необхідністю відстежувати прогалини в процесах формування іміджу України за кордоном; на рівні тематики, крім новинного контенту, важливу роль відіграють спростування фейків, пропагандистських наративів й історій звичайних людей, які проходять випробування війною; на рівні роботи з джерелами перевага надається західноєвропейським медіа, хоча згадуються і російські, і медіа більшості країн світу; посилання на джерела здебільшого точні й прямі, хоча трапляються і узагальнені чи опосередковані; найпоширенішими є загальний і тематичний огляди; серед методик збирання інформації переважають традиційні формування вибірки, однак дедалі більше використовуються технології опрацювання BigData. Зокрема, редакції медіа вдаються до використання автоматизованих сервісів LetsData, BuzzSumo, Attack Index.