УРАХУВАННЯ РІДНОГО ІДІОМУ МЕШКАНЦІВ ПОЛІЛІНГВАЛЬНОГО ПІВДНЯ ОДЕЩИНИ В ПРОЦЕСІ НАВЧАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ - Делюсто, Марина (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Філологія, 2023)
Статтю присвячено проблемі навчання державної мови представників національних меншин (румун, молдован, болгар, гагаузів), які мешкають на полілінгвальному півдні Одеської області України, в межиріччі Дністра і Дунаю. Відзначено, що мотивація до вивчення та якісного володіння українською мовою в носіїв з іншою рідною мовою регіону з початком війни Росії проти України значно зросла. Спостереження за мовною поведінкою мешканців ареалу, а також результати проведених інтервʼю за спеціально укладеною анкетою, засвідчили збільшення використан- ня державної мови як засобу міжетнічної комунікації в регіоні. Прикметно, що деякі мешканці ареалу – представники національних меншин – стали називати українську мову другою рідною. У статті висвітлено труднощі, які виникають у представників різних етнічних груп у процесі вивчення україн- ської мови на фонетичному та граматичному рівнях. Зауважено, що найбільшу кількість специфічних помилок, зумов- лених впливом рідного ідіому, спостережено на рівні фонетики в інформантів-молдован. Це уможливило висновок про те, що в процесі вивчення ними української мови необхідно більше уваги приділяти її звуковим особливостям, на- лаштуванню артикуляційного апарату на українську фонетику. Найменша кількість помилок у засвоєнні програмного матеріалу з фонетики української мови, характеризує усне й писемне мовлення бессарабських болгар, що повʼязано, на думку авторки, з генетичною спорідненістю болгарської та української мов. У мовленні слухачів кожної етнічної групи можна виділити дві групи граматичних помилок: 1) специфічні гра- матичні помилки, зумовлені впливом рідного ідіому, над якими треба цілеспрямовано працювати на заняттях з укра- їнської мови; 2) інтегральні для різних етнічних груп півдня Одещини помилки, повʼязані передусім із впливом росій- ської мови, яка досі подекуди використовувалася в регіоні як засіб міжетнічної комунікації. У процесі навчання державної мови на безкоштовних курсах української мови при Ізмаїльському державному гуманітарному університеті свою ефективність і плідність засвідчила методична процедура зіставлення рідної мови й української під час вивчення різних структурних рівнів.