УКРАЇНСЬКО-ЧЕСЬКА МІЖМОВНА ОМОНІМІЯ: ПРИЧИНИ І НАСЛІДКИ - Дьолог, Ольга (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Філологія, 2023)
У сучасному слов’янському мовознавстві міжмовна омонімія становить окрему лексичну категорію, яка має власний лінгвістичний статус. Наукове дослідження міжмовних омонімів споріднених мов є актуальним та необхідним для лексикологів, лексикографів, перекладачів та викладачів іноземних мов. Аналіз типових помилок, яких припускаються українці при вивченні чеської мови, показує, що через свою поді- бність і схожість українські та чеські слова часто ототожнюються. Проте міжмовні омоніми не збігаються в значенні і мають власні особливості у використанні. Мета статті полягає в дослідженні українських та чеських міжмовних омонімів у зіставному аспекті. Поставлена мета передбачає розв’язання таких завдань: 1) встановлення причин виникнення українських та чеських міжмовних омонімів; 2) здійснення зіставного аналізу вибраних омонімів в чеській та українській мовах. У дослідженні використовувалися описовий, зіставний методи, метод компонентного аналізу, метод узагальнен- ня отриманих результатів. Під час дослідження встановлено, що причини появи українсько-чеських міжмовних омонімів зумовлені своє- рідністю лексичного складу української та чеської мов. Подібні омоніми можуть з’являтися внаслідок випадкових збі- гів або в результаті розходження значення спільного слова, що існує в мові-основі. У випадку чеських та українських міжмовних омонімів такою мовою-основою є праслов’янська мова. Наявність певної кількості слів, що однакові (або близькі) за значенням зі співзвучними їм українськими, часто призводить до того, що українці автоматично сприймають і інші схожі за звучанням чеські слова зі значенням, що притаманне українському. Проте таке автоматичне сприйняття чеських слів може бути помилковим, оскільки значення міжмовних омонімів часто не збігається, а інколи буває й абсолютно протилежним. Вивчення міжмовних омонімів чеської та української мов, їхній зіставний аналіз, класифікація з огляду на по- ходження, сферу вживання, сполучуваність, аналіз причин лексико-семантичної інтерференції належать до актуальних питань культури української та чеської мови. Подальше вивчення цього питання дозволить уникнути помилок, спри- чинених явищем міжмовної омонімії.