ПРІЗВИЩА ЧУДНІВЩИНИ, ПОХІДНІ ВІД ІМЕН (на матеріалі «Національної книги пам’яті жертв голодомору 1932–1933 років в Україні») - Ящук , Леся; Титаренко , Валентина (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Філологія, 2023)
У статті описано християнські імена, що відображені в основах прізвищ Чуднівщини, засвідчених у «Національній книзі пам’яті жертв голодомору 1932–1933 років в Україні. Житомирська область», основна джерельна база якої – фонди Державного архіву Житомирської області й архіву Управління Служби безпеки України в Житомирській області. Голодомор 1932–1933 років був проведений для фізичного винищення українського селянства. Визначити загальну кількість потерпілих від голоду в ці роки дуже складно. На Чуднівщині загинуло близько 4 тисяч осіб (3810 осіб і 64 родини), найбільша кількість жертв у селах Будичани (колишня назва Сербівка), Краснопіль, Носівка, селищі Іванопіль (колишня назва Янушпіль). І.І. Козубенко вивчала неофіційні спадкові іменування Середнього Полісся. Л.В. Ящук, В.М. Титаренко, І.В. Будько досліджували прізвища інших районів Житомирської області. Актуальність пропонованої розвідки полягає насамперед у відсутності досліджень, присвячених антропонімії Чуднівщини. До запровадження на Русі християнства панували різні типи народних слов’янських власних імен. Із християнізацією на Русь із Візантії в обіг увійшло понад 300 (із кількох тисяч) канонізованих, тобто узаконених церквою та записаних у святці, імен грецького, латинського й староєврейського походження. В ономастичній літературі імена, котрими називали наших предків під час обряду хрещення, називають по-різному, ми послуговуємося терміном «християнські імена». Аналізовані прізвища Чуднівщини походять від усіх різновидів чоловічих християнських імен: повних, усічених, усічено-суфіксальних і суфіксальних. Найбільше прізвищ утворюють популярні імена, представлені в іменнику Жи- томирщини значною кількістю варіантів: Петро, Григорій, Мануїл/Мануйло, Роман, Василь, Дем’ян, Іван, Захар та ін. Найчастіше прізвища утворюються від суфіксальних іменних варіантів, що містять суфікси -к(о) або -ець: Гри- щук, Івашкевич, Ільченко, Несторчук, Тимків, Юрчук та ін. Імена із суфіксами -ай, -аш, -’ук, -ут(а)/-’ут(а), -ух(а)/-’ух(а), а також -ан, -ей, -ій, -к(а), -ок, -ош, -ус, -ух трапляються в одному-двох прізвищах. Зрідка прізвища мотивовані жіночи- ми християнськими іменами: Горпинюк, Кулиневич, Стешак і т. ін. Дослідження здійснене шляхом використання описового методу, зокрема інвентаризації та систематизації лек- сичного матеріалу із залученням лінгвістичного прийому лексико-семантичного аналізу.