МІСЦЕ Й РОЛЬ АНГЛІЙСЬКИХ ЗАПОЗИЧЕНЬ В ЛЕКСИЦІ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ - Венжинович, Наталія; Полюжин, Іван (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Філологія, 2025)
Стаття присвячена опису та аналізу ролі й місця англійських запозичень в лексиці української мови. Розвиток словникового складу мови на всіх етапах її існування характеризується поступальністю, яка виражається в постійному збагаченні й удосконаленні як мови в цілому, та і її лексики зокрема. Значні перетворення у політичному, економічному, культурному житті країни призводять до змін у мовній політиці, що веде до поповнення лексичної системи мови новими одиницями, які запозичуються разом із новими явищами та поняттями. Зміни суспільно-політичного, державного й економічного устрою України, зміна переважної форми власності, науково-технічний процес, – усі ці події й процеси продовжуються і незалежно від свого позитивного чи негативного значення для українського суспільства продовжують бути причиною запозичення нових слів. Лексичні запозичення в українській літературній мові займають важливе місце, оскільки фактично становлять один із найважливіших чинників розвитку кожної мови, яка претендує на високий культурний рівень, на відображення стану інтелектуального, культурного, економічного й політичного розвитку суспільства. На сучасному етапі найпотужнішим джерелом лексичних запозичень в українській мові є англійська мова, зокрема її американський варіант. Англіцизми позначають поняття та предмети ІТ-технологій, техніки, мореплавства, військової справи, економіки, фінансів, спорту, мистецтва та ін. У зв’язку з бурхливим розвитком інформаційно-комунікаційних технологій кількість англійських слів у нашій мові постійно збільшується. Тема нашої наукової розвідки є актуальною, оскільки проблема дослідження запозиченої лексики, зокрема англіцизмів, залишається одним із важливих завдань у галузі українського мовознавства. Предмет дослідження – запозичен ня з англійської мови в українській. Мета статті – окреслити місце та роль англіцизмів у сучасній українській лексиці. Поставлена мета передбачає вирішення таких завдань: 1) проаналізувати основні шляхи і причини запозичень; 2) з’ясувати місце та роль англіцизмів у лексичній системі української мови. У статті застосовано аналітико-описовий метод для вивчення англійських запозичень у структурному й семантичному аспектах, а також найповнішого узагальнення та класифікації мовних фактів. У результаті проведеного дослідження автори доходять висновку про вагомість запозичень з англійської мови в українську, а також пропонують виважено залучати в мову ці мовні одиниці, а там, де це можливо, використовувати еквіваленти українською мовою.