ЛІНГВОПРАГМАТИКА ВЖИВАННЯ ДІАЛЕКТИЗМІВ ІЗ КОРЕНЕМ -ХОС(Е)Н- У ЗАКАРПАТСЬКІЙ ПРЕСІ - Путрашик, Василь (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Філологія, 2025)
У статті виконано лінгвопрагматичний аналіз функціонування діалектного лексичного гнізда з ко ренем -хос(е)н- (хосен, хісна, хоснувати, хосенний тощо) у мовленні сучасної закарпатської преси. Актуальність до слідження зумовлена загальною тенденцією до демократизації вітчизняного медіадискурсу та переосмисленням ролі регіональних говірок, які трансформуються з індикаторів низького стилю в дієвий засіб комунікативного впливу. На матеріалі газет «Новини Закарпаття» та «Старий замок “Паланок”» (2010–2024 рр.) досліджено динаміку семантичних і стилістичних перетворень цієї запозиченої з угорської мови, але глибоко адаптованої лексики. З’ясовано, що в досліджуваному корпусі діалектизми цієї групи функціонують переважно без графічного виді лення (лапок, курсиву), що свідчить про їхню органічну інтеграцію в мовну свідомість населення регіону та статус норми місцевого узусу. Визначено, що прагматичний потенціал лексеми хосен виходить далеко за межі номінації утилі тарних понять (‘користь’, ‘вигода’). У публіцистичних текстах вона також виступає інструментом соціальної критики та оцінності, маркуючи позицію «здорового глузду громади» в опозиції до офіціозу чи декларативності влади. Проаналізовано роль досліджуваних одиниць у стратегіях мовної гри (створення комічного ефекту через контраст «господарської» семантики й інтимного контексту) та евфемізації. Окрему увагу приділено гномічній функції діалектизму: виявлено, що в авторських колонках та інтерв’ю слово хосен часто вживається для формулювання життєвих кредо, порад та моральних настанов. Також простежено використання цієї лексики в дискурсі ідентичності, де вона слугує засобом легітимації регіонального мовного коду. Доведено, що в сучасному медіатексті діалектизм еволюціонує від засобу створення локального колориту до поліфункціонального інструменту реалізації авторської модальності й формування довіри читацької аудиторії.