ПРО ДЕЯКІ ОСОБЛИВОСТІ СУЧАСНОГО ТЕРМІНОЛОГІЙНОГО АПАРАТУ КОГНІТИВНОЇ ЛІНГВІСТИКИ - Венжинович, Наталія; Полюжин, Іван (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Філологія, 2026)
У статті розглянуто особливості сучасного термінологійного апарату когнітивної лінгвістики. Дослідження містить опис таких понять: концепт, когнітивна лінгвістика, лінгвоконцептологія, мовна картина світу, концептуальний смисл, вербалізація концепту і семантичне поле концепту. Услід за відомими вченими, автори зазначають, що когнітивна лінгвістика – це мовознавчий напрям, у центрі уваги якого перебуває мова як загальний когнітивний механізм, а головною метою є побудова моделі мовної комунікації для обміну знаннями. Концепт у цій парадигмі розглядається як одиниця знання – ментальне утворення чи „згусток” культури в свідомості людини. Він виступає посередником між словом і дійсністю, де мовні засоби фіксують лише час тину концептуальної інформації. Лінгвоконцептологія – міждисциплінарна галузь на перетині когнітивної лінгвістики й культурології, що вивчає структуру, зміст і словесні вияви концептів. Під мовною картиною світу дослідники розуміють систему уявлень про дійсність, зафіксовану в мові (лексика, граматика, фразеологія). Підкреслено важливість семантичних полів концептів – сукупностей лексичних одиниць, які відображають зміст одного концепту. Розглянуто методи дослідження концептів (дефініційний, компонентний аналіз тощо) і наведено приклади вербалізації концептів у мовному корпусі (зокрема у фразеологізмах із ключовим словом word. Відзначено, що лексико-термінологійний апарат когнітивної лінгвістики характеризується міждисциплінарністю, відсутністю єдиних визначень багатьох понять і тісним зв’язком мови з культурою та мисленням. Автори вважають, що перспективами подальших наукових пошуків можуть стати дослідження, пов’язані з систематизацією термінології. Особливо потрібно поглибити вивчення концептів у сучасних контекстах (новітні технології, глобалізація), розробити стандарти інтерпретації концептуального смислу та форм вербалізації концептів у текстах різних жанрів. Важливим завданням є також розробка методик аналізу концептів за допомогою корпусних технологій та мультикультурних досліджень із використанням даних носіїв різних мов.