ПОЕТИКА ПОЗАЗБІРКОВОЇ ЛІРИКИ ВАСИЛЯ ҐРЕНДЖІ- ДОНСЬКОГО 1932–1939 РОКІВ - Шетеля, Віктор; Кордонець, Олександр (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія Філологія, 2026)
У запропонованій статті вперше зроблено спробу проаналізувати поетичний доробок одного із найпродуктивніших українських закарпатських письменників – Василя Ґренджі-Донського, а саме поезії, написані в період з 1932-го по 1939 рік, що не склали окремої збірки і не ввійшли до опублікованої в 1936 році книги «Тобі, рідний краю». Актуальність дослідження зумовлена тим, що ці художні тексти до сьогодні ще не введені до наукового обігу. Мета статті полягає в аналізі поетики позазбіркових ліричних текстів В. Ґренджі-Донського 1930-х років. Для досягнення поставленої мети зроблено загальний огляд позазбіркової лірики письменника обраного періоду, систематизовано й класифіковано ключові мотиви цих творів, здійснено їх ідейно-художній аналіз. У статті застосовано прийоми культурно-історичного, герменевтичного, естетичного, біографічного методів літературознавчого аналізу. У ході дослідження простежено, що в 1930-х роках В. Ґренджа-Донський помітно відійшов від активної громадської діяльності і значно менше став писати поетичні тексти. З’ясовано, що в ліриці цього періоду він опоетизовує минуле, звертається до фольклорних джерел та мотивів, захоплюється природою. Тут переважає пейзажна лірика. Зроблено висновок, що поет-романтик таким чином вдається до ескапізму, намагається втекти в природу, яка дає йому життєві сили, відновлює душевну рівновагу. Митець захоплюється літніми й зимовими пейзажами рідного краю. Картини осінньої природи заохочують до філософських роздумів про сенс життя, його швидкоплинність. Проаналізовано позазбіркову лірику, в якій В. Ґренджа-Донський осмислює тему митця та мистецтва. З’ясовано,що у розумінні поета мистецтво виконує терапевтичну функцію. У контексті теми митця та мистецтва проаналізовано епістолярну лірику письменника, адресовану колегам по перу. В ході дослідження встановлено також, що громадян ська лірика в доробку 1930-х років представлена слабше порівняно з попереднім десятиліттям.Автор порушує проблеми бідності, голоду, безробіття, ренегатства, мовного питання, оспівує трагічні події боротьби за незалежність краян у часи Карпатської України.