УКРАЇНСЬКА ГАЗЕТА «ВЕСЕЛКА» В РЕЦЕПЦІЇ ОЛЕНИ РУДЛОВЧАК

Автор(и)

  • Олеся Барчан кандидат філологічних наук, доцент кафедри журналістики Ужгородського націо­нального університету, Ужгород, Україна, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2663-6840.2019.1.(41).167-173

Ключові слова:

Олена Рудловчак, українська преса, газета «Веселка», стаття, журналістика, Чехословаччина,

Анотація

Стаття «Українська газета «Веселка» в рецепції Олени Рудловчак» висвітлює питання наукового осмислення Оленою Рудловчак, вченою з Пряшева (Словаччина), історії становлення та розвитку української газети «Веселка». Недослідженість преси українців зарубіжжя другої половини ХХ ст., зокрема й у Чехословаччині, залиша­ється невирішеною журналістикознавчою проблемою. Олена Рудловчак мала багатий досвід журналістської практики у національних засобах масової інформації українців, що проживають у межах іншого державного утворення, а отже, добре знала специфіку й нюанси становлення й функціонування преси нацменшин. З огляду на ці фактори порушена в статті тема є актуальною.

Дослідження змісту праці О. Рудловчак, розгляд порушених у ній проблемних питань, з’ясування методологіч­них засад та методичних принципів наукового опрацювання матеріалу вченою стало метою пропонованої статті.

У процесі аналізу було спостережено, що серед обставин, які мотивували її зацікавлення історією журналістики краю, були: 1) робота над вивченням життя і творчості закарпатського будителя ХІХ ст. О. Духновича, її професій­  на діяльність як журналіста; усвідомлення ролі преси для національного самоствердження, збереження національної ідентичності українців, соціально, економічно, культурно пригноблених в етнічно чужій державі.

Наші спостереження показали, що у статті, написаній з нагоди 25­річчя української піонерської газети «Весел­ ка», О. Рудловчак, базуючись на принципі історизму, простежує шлях становлення й розвитку з його піднесеннями й спадами українських періодичних видань для дітей та молоді після Другої світової війни у Чехословаччині у контексті розвитку української преси в цей період. Ретельному аналізу підданий базовий рівень «Веселки», яким стали попе­ редні російськомовні і двомовні видання − «Колокольчик – Дзвіночок», «Пионерская газета», «Піонерська газета» та його традиції. Важливою запорукою успіху чи занепаду видання авторка вважає зв’язок із рідним «ґрунтом», своїм народом, українцями. Серед вигідних позицій «Веселки», порівняно з іншими виданнями, підкреслено наявність конкретного читача – розуміння його запитів, смаків, уподобань, психіки і под. Це стимулює колектив до креативного пошуку, що відображається в тематиці, рубрикації, ілюстраціях і створює багатогранність видання. Заслуговують на увагу професійні поради та рекомендації О. Рудловчак як науковця і практика-­журналіста щодо поліпшення видання, які годяться до застосування й сьогодні.

На основі досліджуваного можемо твердити, що наукова студія О. Рудловчак, присвячена газеті «Веселка», роз­ширює горизонти процесу становлення та розвитку української преси зарубіжжя у другій половині ХХ століття. Вона репрезентує специфіку функції видань для українських дітей в етнічно нерідному середовищі, подає основні складові змісту й форми моделі такого часопису.

Наше дослідження має перспективу у вивченні інших вагомих для журналістської науки праць О. Рудловчак, а також історії української журналістики повоєнного часу в Чехословаччині.

Посилання

Бідзіля Ю. Олена Рудловчак – журналістка і дослідниця періодики Закарпаття. Журналістика: науковий збірник / за ред. Н. М. Сидоренко. Київ: Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка, 2009. С. 114 ‒ 120.

Бідзіля Ю. Періодика транскордоння в контексті міжнаціональної комунікації: монографія. Ужгород: Вид.­во ПП «АУТДОР – ШАРК», 2016. 472 с.

Бідзіля Ю. Україномовна преса Словаччини: Історія піднесення та проблеми занепаду: зб. праць Науково-дослідного інституту пресознавства. 2013. Вип. 3. С. 3 – 20. URL: http:nbuv.gov.ua/ UJRN/ ZPNDZP_2013_3_3 (дата звернення: 1.07.2019).

Габор В. Українські часописи Ужгорода (1867-­1944 рр.). Історико­-бібліографічне дослідження. Львів, 2003. 564 с.

Жегуц І. Книжка і преса – їхні шляхи у Закарпаття протягом двох століть. Культура українських Карпат: Традиції і сучасність: Матеріали міжнар. наук. конф. (Ужгород 1‒4 верес. 1993). Ужгород: Ґражда, 1994. С. 365 – 374.

Закривидорога О., Ільченко Л., Падяк В. Олена Рудловчак. Бібліографія праць та літопис життя: Видається з нагоди присвоєння Олені Михайлівні Рудловчак звання Почесного доктора наук УжНУ. Ужгород: Вид­во В.Падяка, 2001. 161 с.: іл.

Ковач Ф., Ілюк М. Автори журналу «Дукля»: Олена Рудловчак: [Літ. протрет]. Дукля. 1978. № 1. С. 76 ‒ 77.

Мулик Й. Журналу «Дукля» 25 років: Розмова з головним редактором ж. «Дукля» Ф.Ковачем. Дружно вперед. 1978. № 1. С. 18 – 19.

Мушинка М. Пряшівський карпатознавець номер один. З нагоди смерті Олени Рудловчак. Дукля. Пряшів, 2008. № 1. С. 55 – 77.

Падяк В. Боротьба за газету. [Початки журналістики на Закарпатті ХІХ ст.]. Новини Закарпаття. 1991. 2 березня. С. 5.

Падяк В. Ужгородський тижневик та доля трьох його редакторів: [Роль газети «СвѢтъ у справі культурно-­національного відродження]. Новини Закарпаття. 1991. 17 квіт. С. 4 – 5.

Рудловчак О. Автобіографія. Закривидорога О., Ільченко Л., Падяк В. Олена Рудловчак. Бібліографія праць та літопис життя: Видається з нагоди присвоєння Олені Михайлівні Рудловчак звання Почесного доктора наук УжНУ. Ужгород: Вид-­во В.Падяка, 2001. С. 113 – 122.

Рудловчак О. До питань журналістики в українців Східної Словаччини. Дукля. 1962. № 3. С. 64 – 69.

Рудловчак О. Українська піонерська газета «Веселка» і її місце в журналістиці українців Чехословаччини. Записки Наукового товариства Культурного союзу українських трудящих у ЧССР. 1977. № 4–5. С. 123 – 132.

Твори Василя Ґренджі-­Донського. Видання Карпатського Союзу, Інк. Відділ у Вашингтоні, Д.К., [літ. редакція: проф. д­р Василь Лев; друге видання], 1988. Т. Х: Спогади. Листи. 518 с.

Туряниця В. Періодика Закарпаття: Погляд на проблеми збереження, примноження та вивчення. Carpatica – Карпатика. Актуальні проблеми політичного та етнокультурного розвитку карпатського регіону в ХІХ-ХХ століттях. Ужгород. нац. ун-­т, НДІ Карпатознавства. Ужгород: Два кольори. 2001. Вип. 10. С. 118 – 119.

Урам П. Розвиток культури населення української національності в ЧССР у період соціалістичного будівництва. Записки Наукового товариства Культурного союзу українських трудящих у ЧССР. 1977.

№ 4 – 5. С. 3 – 59.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-09-20