ЛЕКСИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СХІДНОСТЕПОВИХ ГОВІРОК ПІВДНЯ ДОНЕЧЧИНИ

Автор(и)

  • Наталія Клименко кандидат філологічних наук, доцент кафедри мовної підготовки Донецько- го національного технічного університету, Луцьк, Україна

Ключові слова:

східностепові говірки, лексема, сема, мікроареал, ареальна характеристика, південь Донеччини

Анотація

Східностепові говірки Донеччини привертають увагу дослідників як пізньою та неоднорідною історією заселення, так і географічним розташуванням, оскільки перебувають на периферії українського діалектного континууму.

Метою цієї статті є дослідження лексичних особливостей східностепових говірок півдня Донецької області за даними назв одягу і з’ясування можливості виділення цих говірок в окремий мікроареал.

Завданням цієї розвідки є аналіз структурно-семантичних особливостей назв одягу з ареальною проекцією; виявлення причин і закономірностей змінності зазначеної лексики в просторі; з’ясування спільних та відмінних рис обстежуваних говірок з сусідніми говірками; встановлення особливостей просторової поведінки східностепових говірок півдня Донецької області.

У статті проаналізовано особливості просторової поведінки українських говірок півдня Донеччини за даними назв одягу, що дозволяє стверджувати, що зазначені говірки є органічною складовою східностепових українських го- вірок. Ареальна характеристика побутової лексики в цій частині українського діалектного континууму засвідчує такі типи просторової поведінки назв одягу, як мінімальна диференціація, діалектна мозаїка. Тільки частина лексичних і семантичних репрезентованих лінгвістичних карт дозволяє виділити групу східностепових говірок на півдні Донецької області в південний мікроареал. Досліджувані говірки південного мікроареалу характеризується такими специфічними рисами: функціонування протиставних лексичних одиниць, що повністю або частково відрізняються від інших донецьких говірок; ізоглоси низки назв лексем мають продовження в нижньонаддніпрянських українських говірках; диференційною ознакою нерідко виявляються особливості семантичної структури аналізованих номенів; залучений до аналізу фактичний матеріал відображає наслідки міждіалектної взаємодії, що регулярно відбивається в новостворених діалектах; за переважної більшості загальнонародних або діалектних слів, поширених і в інших українських говорах, наявні лексеми вузьколокального характеру.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-16