ПРИВАТНА БІБЛІОТЕКА ВАСИЛЯ НІМЧУКА В КНИЖКОВИХ ФОНДАХ УЖГОРОДСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Автор(и)

  • Марія Медведь кандидат філологічних наук, директор Наукової бібліотеки Ужгородського національного університету, Ужгород, Україна

Ключові слова:

Наукова бібліотека Ужгородського національного університету, Василь Німчук, приватна бібліотека Василя Німчука, колекція книг «Бібліотека професора Василя Німчука», архів Василя Німчука

Анотація

У статті досліджується приватна колекція книг відомого українського мовознавця Василя Васильо- вича Німчука, яка за його заповітом у 2021 році була передана до Ужгородського національного університету. Задля вшанування пам’яті про вченого університет створив кімнату-музей «Бібліотека професора Василя Німчука». Метою наукової розвідки стало дослідження різнобічних мовознавчих джерел, які базувалися на наукових інтересах ученого та зберігалися в приватній бібліотеці професора Німчука. Основу приватної колекції склали книги з давньоруської та старослов’янської мов, історії, діалектології та ономастики української мови, історії української літературної мови та української лінгвістики, проблем української мови як конфесійної тощо.

Основним завданням дослідження є аналіз майже п’ятитисячної колекції видань за тематичною, мовознавчою, видовою та хронологічною характеристиками. У дослідженні зосереджено увагу на специфіці створення та поповне- ння приватної колекції книг відомого мовознавця, її особливостях та впорядкуванні. Підкреслено наукову цінність та особливість експонатів у колекції «Бібліотека професора Василя Німчука», якими є його дисертаційні дослідження:

«Словотвір іменних частин мови в закарпатських верхньонадборжавських говірках» (1963); «Староукраинская лек- сикография» (1981). У колекції «Бібліотека професора Василя Німчука» виявлено чимало видань із досліджень укра- їнського лексикону, більшість із яких – дарунки авторів книг професору Німчуку, а унікальність дарчих надписів є підтвердженням співпраці вченого з цілою плеядою українських мовознавців.

У статті запропоновано деталізовану класифікацію видань текстів української літератури середньовічного періоду під назвою «Слово о полку Ігоревім»; звернено особливу увагу на видання колекції за мистецтвознавчою й археологічною тематикою; досліджено мовний репертуар книг колекції, здійснено хронологічну характеристику видань.

Наукова бібліотека Ужгородського національного університету поповнилася унікальними мовознавчими видан- нями, більшість із яких заповнили лакуни її фонду, а завдяки відкритому доступу до електронного каталогу колекції

«Бібліотека професора Василя Німчука» відомості про видання колекції стали доступними в інтернет-просторі. Мож- ливість користування книжковою колекцією визначена заповітом ученого, у якому він зумовив вільний доступ до його приватних книг не лише науковцям і студентам, а й широкій громадськості.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-16