ВПЛИВ АПЕЛЯТИВНОГО СЛОВОТВОРЕННЯ НА СТАНОВЛЕННЯ ПІДЛЯСЬКИХ ВАРІАНТІВ ІМЕН

Автор(и)

  • Оксана Нестерчук кандидат філологічних наук, доцент кафедри історії та культури української мови Волинського національного університету імені Лесі Українки, Луцьк, Україна

Ключові слова:

апелятиви, варіанти імен, підляські говірки, словотвір варіантів імен, форманти

Анотація

У статті здійснено спробу розкрити вплив апелятивного творення на становлення варіантів підлясь- ких чоловічих та жіночих імен. Для аналізу використано збірник фольклорних експедиційних матеріалів «Традиційні пісні українців Північного Підляшшя».

Як відомо, серед трьох частин Західного Полісся – Волинське Полісся, Берестейщина і Пінщина, Підляшшя

– найменше досліджено сáме Підляшшя (північно-східна частина Люблінського та південно-східна Підляського воє- водств Республіки Польща). Це стосується не тільки говірок та фольклору, а й історії та етнографії краю.

У піснях переважають православні імена підляшуків, серед яких виявлено 9 повних чоловічих імен (Андрей, Антуон, Василь, Гаврило, Гарасим, Іван, Калєнік, Нечипур, Семен) та 5 жіночих (Катерина, Марина, Марія, Ніна, Те- тяна). Усі інші – це варіанти від різних офіційних імен переважно із суфіксами, що привносять зменшено-пестливий відтінок. Використано репертуар суфіксів, що характерні і для апелятивів, це зокрема загальноукраїнські продуктивні форманти -еньк, -ечк-о, -к-о, -к-а, -очк-а, -ун-я, -ус-я, дещо рідше вживані -ц-я (-дз-я), -ин-а, -н-я, -ол-я, -сь.

Існує безперечний звʼязок між словотвором апелятивів та варіантами імен, пор.: сонечко, ложечка, пташечка – Пєтєчко, Манєчка; голубка, дівка – Мірка, Катеринка; бабуля, мамуля – Гандзюля, Манюля.

Частина дослідників (П. Чучка, Л. Кракалія) вважають усічення повних імен за окремий вид словотворення, при цьому до усічених форм можуть бути додані різні суфікси. Зазначимо, що для апелятивів воно мало характерне: мо ˂ може, нать ˂ навіть, піскі ˂ писанки.

Виявлені такі усічення початку чоловічих та жіночих варіантів імен: Лексій < Олексій, Коля < Микола, кінця імені: Пєтя < Петро, Юре < Юрій, Надя < Надія, Оля < Ольга, Юля < Юлія, а також різні комбінації: Ригор < Григорій. До усічених варіантів можуть бути додані також суфікси, пор.: Марія ˃ Маня ˃ Манєчка ˃ Манюля ˃ Манюлєнька ˃ Маньочка ˃ Маруся ˃ Маруська ˃ Марусіна.

Найпопулярнішими підляськими іменами та їхніми варіантами в обрядових піснях є Коля, Ян, Марія. Перебування Підляшшя у складі то царської Росії та СРСР, то Польщі сприяло засвоєнню російських імен Ко-лєнька, Колєчка, Пєтька, Сашенька, а також польських Мірек, Янек, Ясь.

Зʼясовано, що форманти апелятивів переважають над формантами варіантів імен. 19 суфіксів виявлені в загальних назвах, що не вживані у варіантах імен (-ат-а, -иц-ю, -ечок, -ок, -оньк, -ульк-о, -ух-а -ц-я та ін.) та 4 суфікси -дз-я, -н-я, -ол-я, -сь в іменах (Гандзя, Маня, Ясолю, Ясь), яких не виявлено в апелятивах.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-16