САЙТ ПРОФЕСОРА ВАСИЛЯ НІМЧУКА В КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ ВЕБПЛАТФОРМИ «ВІДОМІ УКРАЇНЦІ»

Автор(и)

  • Василь Путрашик старший викладач кафедри журналістики Ужгородського національного університету, Ужгород, Україна
  • Василь Шаркань кандидат філологічних наук, доцент кафедри журналістики Ужгородського національного університету, Ужгород, Україна

Ключові слова:

сайт про Василя Німчука, вебсайти науковців, меморіальний сайт, вебплатформа «Відомі українці», лінгвістична інтернет-комунікація, наукова спадщина

Анотація

Стаття є розширеним варіантом виступу під час круглого столу на Міжнародній науковій конференції

«Подвижник української науки зі Срібної землі» до 90-ліття з дня народження члена-кореспондента НАН України, док- тора філологічних наук, професора В.В. Німчука (Ужгород, 4–5 жовтня 2023 р.). У дослідженні описано вебсайт про цього видатного мовознавця, розміщений за адресою: https://nimchuk.vidomi.uk. Цей вебресурс став першим сайтом про науковця на платформі «Відомі українці».

У публікації подано загальну характеристику програмного забезпечення та вебсервісів, що використані у створенні й наповненні онлайнової платформи; коротко окреслено концептуальну основу, описано особливості верстки й дизайну (колористику, шрифти, ілюстрації, декоративні елементи тощо). Подано детальний опис структури й змістового наповнення вебресурсу (на момент написання статті): розділи «Наукова спадщина» (розміщено повні тексти досліджень ученого з історії української мови та мовознавства), «Фотогалерея» (оприлюднено світлини з різних років життя вченого, фото відзнак і вітань), «Архів відео» (фільм «Вимір справжности», а також фрагменти, які не включені до нього; інші відеоматеріали про В.В. Німчука), «Спогади» (матеріали видання «Професор Василь Німчук у спогадах сучасників») тощо.

Окреслено перспективи доповнення вебсайту про В.В. Німчука новими матеріалами (біографічними, науковими – у форматі часової лінії, фото і відео). Зауважено, що розробники сайту мають намір окрему увагу приділити збору, систематизації та публікації на вебресурсі наукових праць В.В. Німчука і досліджень про нього.

Описаний у статті вебсайт виконує функції збереження та популяризації наукової спадщини вченого; вебресурс стане одним із джерел як для вивчення наукової спадщини, життєвого й творчого шляху В.В. Німчука, так і для дослідження історії українського мовознавства ІІ половини ХХ – початку ХХІ століття.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-16