СПОСОБИ НОМІНАЦІЇ В ТЕМАТИЧНІЙ ГРУПІ ЛЕКСИКИ ВЕСІЛЬНОЇ ОБРЯДОВОСТІ В СХІДНОПОДІЛЬСЬКИХ ГОВІРКАХ

Автор(и)

  • Тетяна Тищенко кандидат філологічних наук, доцент, професор кафедри української мови та мето- дики її навчання Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, Умань, Україна
  • Яна Флакей здобувачка наукового ступеня «Доктор філософії» Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, Умань, Україна

Ключові слова:

східноподільські говірки, способи номінації, номінація весільної обрядовості, номінативні одиниці, лексична номінація

Анотація

Статтю присвячено аналізу способів номінації в тематичній групі лексики весільного обряду в східноподільських говірках, зокрема визначено найбільш продуктивні способи номінації та виявлено специфічні, характерні для лексики весільного обряду. Джерелами дослідження стали власні польові записи авторок та матеріали архіву Східноподільського лінгвокраєзнавчого науково-координаційного центру. У дослідженні використано описовий та порів- няльний методи, метод контекстуального та прийоми компонентного аналізу.

У статті зауважено, що основними способами номінації в тематичній групі лексики весільної обрядовості є афіксальна деривація, композитивне словотворення, метафоризація, які характерні також і для тематичних груп конкретної лексики у східноподільському ареалі. Серед афіксальних способів творення обрядових лексем найбільш продуктив- ним є суфіксальний. Більшість суфіксів є полісемічні, їх використовують для утворення номенів різних лексико-семан- тичних груп. Тільки суфікси -ан’(а) та -ин(и), (а), які вступають між собою в синонімічні відношення, використовують лише для утворення назв обрядових дій.

За допомогою нульового суфікса утворюються лексеми від безпрефіксних і префіксованих дієслів шляхом усічення дієслівної основи. У східноподільських говірках у тематичній групі весільної обрядовості виявлено три моделі творення таких назв, зокрема 1) усічення дієслівної основи та збереження твердого приголосного, 2) усічення дієслівної основи і закінчення -а із збереженням кінцевого твердого приголосного, 3) усічення дієслівної основи на м’який приголосний і нульове закінчення.

Семантична композиція в лексиці східноподільських говірок на формально-словотвірному рівні представлена у вигляді а) словоскладання з атрибутивними та сурядними відношеннями між компонентами; б) чистого основоскладання.

Специфікою номінації в тематичній групі весільної лексики є субстантивація прикметників та дієприкметників, що порівняно з іншими дослідженими тематичними групами лексики в східноподільських говірках найбільш поширена саме в тематичній групі весільної лексики. Лексем, які виникли на підставі метафоричного перенесення за подібністю якої-небудь ознаки чи властивості в групі лексики весільної обрядовості, небагато, проте вони підтверджують факт переважання зоометафори серед різновидів метафор.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-16